Så kartläggs teknik i digital tvilling för effektiv felsökning – Balders fastighetsnätansvarige delar sina tips
7 feb. 2024
Patrick Backelin, fastighetsnätansvarig på Balder. Bild: Vyer
Vad är viktigt för medarbetare när de bygger upp en digital tvilling som de själva ska använda i drift och förvaltning? Vi tog ett snack med Patrick Backelin som delade med sig av sina erfarenheter från att inventera data i en digital tvilling.
Hallå där, Patrick! Vad gör du på Balder?
Jag ansvarar för fastighetsnät, kommunikation till och i fastigheterna, både bostad och kommersiellt här i Göteborg. Sedan ingår jag i ett par olika projekt kopplat till digitalisering.
Vilken information kartlägger du i er digitala tvilling?
Jag är ute och kartlägger sådan information som är viktig i min roll; nätverksuttag, switchskåp, inkommande fibernät och noder för det tekniska nätet, så att vi får koll på var allting sitter. Idag är det ett detektivarbete varje gång man springer ut och det behöver det inte bli om man har informationen dokumenterad i tvillingen.
"Jag ser stor nytta i att få saker uppkopplade och att ha en verktygslåda där jag enkelt kan gå in och felsöka, eller förse andra med information."
Vilka nyttor fokuserar du på att få ut?
Den stora vinsten för Balder tror jag är de digitala ritningarna som man kan justera och få rätt. För egen del är det intressant att ha bra ritningar när vi ska bygga ett nytt fastighetsnät för att kunna peka ut var vi vill ha anslutningarna, likadant för det tekniska nätets uttag. Jag ser stor nytta i att få saker uppkopplade och att ha en verktygslåda där jag enkelt kan gå in och felsöka, eller förse andra med information.
Hur jobbar du med datainventering för att underlätta sådana processer?
Genom att kartlägga vilket utrymme som är kopplat till vilken enhet och vilken IP-adress den sitter på, så har driftteknikern som åker ut något att gå på och kan enklare felsöka och åtgärda. Lägger vi till kontaktuppgifter så vet du också vem du ska kontakta, om det bara är en extern leverantör som kan lösa problemet.
Kan vi lägga in så pass bra information i tvillingen att man kan plocka bort sig själv, eller att någon annan i alla fall till 90 procent kan göra en färdig felsökning, så har vi kommit väldigt långt.
Har du något råd för ett lyckat digitaliseringsarbete?
Att det är viktigt att sätta sig in både i vilken information som ska dokumenteras – och hur den ska dokumenteras. Till exempel pratar vissa om fastigheter som en resultatenhet, andra använder smeknamn eller adress, därför kan det vara bra att sätta en namnstandard så att alla gör det på samma sätt.